Inhuldiging nieuw NAVO gebouw naar aanleiding van NAVO-top van 25 mei 2017

Beddeleem was het belangrijkste afwerkingsbouwbedrijf dat actief was op dit project als leverancier en plaatser van 54.000 m² verplaatsbare systeemwanden, 43.500 m² metalen plafonds, 15.000 m² mineraalvezelplafonds, 43.900 m² gipskartonwanden en-plafonds, 4800 binnendeuren, 18.000 m² akoestische absorbers, voegwerken, randbeschermingswerken,...

De omvang van dit project en het daaraan gelinkte waagstuk van flexibele productie, logistiek, uitvoering en het doorgedreven veiligheidsprotocol vormden voor Beddeleem een echte uitdaging.  Hierbij konden we gelukkig terugvallen op onze jarenlange ervaring en een team van gedreven medewerkers.

Voor het ontwerp van het nieuwe gebouw organiseerde de NAVO een internationale architectuurwedstrijd. De jury koos uiteindelijk voor SOM + Assar. De architecten besteedden bijzondere aandacht aan veiligheid, flexibiliteit, duurzaamheid, functionaliteit en kostenbeheersing. Zo zullen de ruimtes modulair en aanpasbaar zijn: ze kunnen systematisch heringericht of uitgebreid worden. Op die manier kan voortdurend ingespeeld worden op de veranderende behoeften van de 4.500 werknemers.

Het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO bevindt zich op een terrein van 40 hectare aan de overkant van de vorige hoofdzetel. Er is 250.000 m² bruikbare oppervlakte, verdeeld over 8 grote vleugels, 4 kleinere vleugels, een agora, een congrescentrum, een informatiecenter en een staff center (met faciliteiten zoals een restaurant, sport- en ontspanningsinfrastructuur, een bank en boetieks). Gelet op de te vervullen functie diende een sterk beveiligd, imposant, comfortabel, functioneel en hypermodern gebouw ontworpen te worden, met hoogtechnologische communicatie-installaties en technieken. Voor dit nieuwe hoofdkwartier van de NAVO werd ook gebruik gemaakt van innoverende energiebesparingstechnieken die de duurzaamheid en rendabiliteit van het gebouw op lange termijn waarborgen.

In naam van de NAVO besloot de minister van Defensie de bouw van het nieuwe hoofdkantoor toe te wijzen aan de THV BAM Alliance, die bestaat uit de algemene aannemers Interbuild, Bam Contractors en Galère.

scroll to top