Classificatierapporten Beddeleem

Het KB van 7 december 2016 dat op 18 januari 2017 in het staatsblad verschenen is, heeft verscheidene wijzigingen aangebracht in het KB Basisnormen brand, zowel voor de brandweerstand als voor de brandreactie van bouwproducten.

Voor wanden:

Zo moeten wanden nu getest worden volgens de geldende Europese norm en een classificatie krijgen volgens EN 13501-1 (-2). Daardoor dient een producent vanaf nu steeds een classificeringsrapport voor te leggen (en niet langer een testrapport) om de conformiteit aan te tonen.
Beddeleem beschikt over de nodige classificatierapporten, dit zowel voor volle wanden EI30 en EI60 met houten als met metalen panelen.

Voor opgehangen plafonds:

Op deze nieuwe wetgeving geldt een uitzondering voor opgehangen plafonds, de bestaande classificatie voor stabiliteit 30’ volgens NBN 713-020 blijft. Beddeleem beschikt over deze classificatie voor zijn plafondproducten.

Voor brandwerende deurgehelen:

De norm EN 16034 (Voetgangersdeuren, industrie-, bedrijfs- en garagedeuren, en ramen die open kunnen - Productnorm, prestatiekenmerken - Brandwerende en/of rook beperkende kenmerken) is op 1 november 2016 in werking getreden als geharmoniseerde norm. Dit maakt het mogelijk om brandwerende deurgehelen met een CE-markering op basis van de bouwproductenverordening en de norm EN 16034 op de markt te brengen.  Op Europees niveau is de co-existentieperiode vastgesteld tot 1 november 2019. De co-existentieperiode is de periode waarin brandwerende deurgehelen zonder CE-markering nog op de markt mogen gebracht worden. Bijgevolg mogen de brandwerende deurgehelen, waarvan de brandweerstand werd beoordeeld volgens de norm NBN 713-020 en die nog niet over een CE-markering beschikken, nog tot 1 november 2019 worden geplaatst.
Evenwel dienen deze deurgehelen volgens de wetgeving van de Basisnormen ook te voldoen aan een aantal mechanische vereisten.
Om aan bovenstaande te voldoen werkt Beddeleem uitsluitend met Benor goedgekeurde deurgehelen.

scroll to top